Maggie Herent goes to ... ?Wie is Maggie Program?


Maggie Program vzw is de non profit afdeling van DMOA architecten. Het heeft als doel kleinschalige bouwprojecten met innovatieve en duurzame oplossingen uit te rollen in moeilijk bereikbare of conflictgebieden, meer specifiek in ontwikkelingslanden en dit voor vluchtelingen en kansarmen. Maggie Program is ontstaan als gevolg van de Maggie shelter innovatie.

Wat is de Maggie Shelter?

De Maggie shelter is een constructie die eruit ziet als een tent maar de voordelen heeft van een echt vast gebouw. De Maggie is ontworpen op basis van 30 levensreddende criteria. Door de dubbelwandige structuur ter plaatse op te vullen met lokale materialen (zand, isolatie en zelfs plastic afval) en met de hulp van lokale arbeid, ontstaat een duurzame, circulaire en ecologische infrastructuur die minstens 15 jaar meegaat. De Maggie is een gamechanger die de wig tussen urgentie en lange termijn ontwikkeling kan tegemoetkomen en daardoor humanitaire hulp goedkoper kan maken met een lagere footprint. Maggies’ unieke kwaliteiten laten toe om heel snel een kwalitatieve ruimte te bouwen in een tijdelijke context waar vaste gebouwen niet haalbaar zijn (politiek, praktisch, snelheid, ...).

Meerlagige impact

Maggie Program wil scholen bouwen en sociaal ondernemen voor verschillende redenen:

  • de concrete impact die het heeft voor honderden kansarme kinderen en volwassenen om toegang te krijgen tot onderwijs en skill training
  • onze lange termijn missie om maatschappelijke vraagstukken duurzaam, circulair, inclusief en hernieuwbaar op te lossen
  • omdat ze via innovatie op een duurzame, inclusieve en circulaire manier willen ondernemen samen met onze partners en gebaseerd op de SDG’s


“Maggie goes to” project in De Kraal

De Kraal was op zoek naar een tijdelijke huisvesting van enkele klassen in afwachting van de realisatie van de toekomstige bouwplannen. In onze zoektocht naar een duurzame en kwaliteitsvolle oplossing kwamen we uit bij Maggie Program. Hier zie je de opbouw van de schelters.. 

Sinds kort (zomer 2021) zijn er in de Kraal (Schaffelkant) twee Maggie Shelters (=4 klassen). De Kraal huurt deze shelters van Maggie Program.  Na de huurperiode (3 tot 5 jaar) worden ze gedoneerd als school aan partners in ontwikkelingslanden voor kansarme kinderen. Dit circulair model helpt Maggie Program verder naar een autonoom sociaal ecosysteem dat minder afhankelijk is van giften.
In de zomer van 2023 zullen er nog twee extra Shelters komen. De tijdelijke lokalen zullen vanaf 1 september in gebruik kunnen genomen worden.Maggie goes to ...? 


Momenteel zoeken we een partner om de Shelters aan te doneren. Heb je connectie met een lokaal project? Heb je een suggestie? Laat het ons weten!

Maak hier alvast kennis met het werk van Maggie Program.

keyboard_arrow_up
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x