2L5 Onze eerste stappen in de politiek...

We reden met de trein tot in het centrum van Brussel. Daar klommen we meteen de kunstberg op, op weg naar het paleizenplein. In het Belle-vue museum gingen we eerst onder de grond naar oude ruïnes kijken van het paleis van Karel V op de Coudenberg. Dat was wel heel speciaal: oude straten onder de grond. In die stad keken de rijken neer op de armen. Wij wilden het beter doen...

In onze eigen partij gingen we op zoek naar agendapunten waar we allemaal konden achterstaan. We kregen van de begeleidster een dikke pluim omdat wij hier al zo konden over nadenken en goede oplossingen vonden. Erg knap voor een vijfde leerjaar. Na veel overleg en argumenten zoeken om andere partijen te overtuigen, na besparingen, na samenwerken over de partijen heen oa. in de commissie, werd er op democratische wijze een stad gebouwd waar iedereen welkom is. 

 's Middags trokken we op onderzoek in het Vlaams Parlement. Daar leerden we niet alleen de werking van commissies en plenaire vergaderingen kennen, maar kregen we ook speciale Vlaamse kunstwerken te zien. Het gebouw zelf was vroeger van de post en werd verbouwd. Zo werd de binnenkoer helemaal overkoepeld met de 'glazen zaal' waar nu de 124 volksvertegenwoordigers kunnen zitten. En of we dat ook eens wilden uitproberen!